Logo CTFS

Bine ati venit - Compartimentul Tehnic pentru Fonduri Structurale

RO CULTURA: s-au semnat contractele dedicate expozitiilor inovative in cadrul apelului privind „Sustinerea expozitiilor inovative cu bunuri culturale mobile restaurate”

Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului a semnat astăzi contractele de finanțare aferente proiectelor dedicate expozițiilor inovative în cadrul apelului privind „Susținerea expozițiilor inovative cu bunuri culturale mobile restaurate”. Apelul a fost lansat în cadrul Programului RO-CULTURA, finanțat prin Granturile SEE 2014 - 2021.

 

Apelul „Susținerea expozițiilor inovative cu bunuri culturale mobile restaurate”, cel pentru care s-au semnat contractele de finanțare, a fost lansat în februarie 2019, iar cei interesați au avut la dispoziție 4 luni pentru a depune proiecte. Apelul a fost dedicat instituțiilor publice de cultură (muzeu, teatru, operă, operetă, filarmonică, bibliotecă, arhivă, centru cultural etc.) care dețin bunuri culturale ce pot fi conservate/restaurate, clasate și expuse. Sprijinul financiar acordat a fost cuprins între 50.000 și 130.000 euro reprezentând 100% din totalul costurilor eligibile.

 

Au fost depuse în sistemul electronic EMSC 13 cereri de finanțare, iar după parcurgerea tuturor etapelor de evaluare 9 proiecte au primit finanțate. Valoarea totală contractată este de aproximativ 5.533.000 lei, echivalentul a circa 1.157.000 euro, reprezentând peste 90% din bugetul alocat apelului.

 

Începând cu 1 februarie 2020 toate cele 9 proiecte vor intra în etapa de implementare care se va întinde pe o perioadă de maximum 24 luni.

 

Contracte de finanțare au fost semnate de Ministerul Culturii - Unitatea de Management a Proiectului cu următoarele instituții:

 

  1. Academia Română, Filiala Cluj Napoca;
  2. Complex Național Muzeal Astra;
  3. Muzeul Județean de Istorie Brașov;
  4. Direcția Cultură și Sport Mangalia;
  5. Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Cluj-Napoca (2 proiecte);
  6. Muzeul Național de Istorie al Transilvaniei, Cluj-Napoca;
  7. Teatrul Național “Ion Luca Caragiale”, București;
  8. Complexul Muzeal Național “Moldova”, Iași.

Programul RO-CULTURA este finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021, acestea din urmă reprezentând contribuția financiară acordată de Norvegia, Islanda și Liechtenstein pentru reducerea disparităților economice și sociale în Spațiul Economic European și pentru consolidarea relațiilor cu 15 state membre ale Uniunii Europene.

 

RO-CULTURA este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului și reprezintă unul dintre cele mai importante Programe de finanțare dedicate sectorului cultural din România, cu un buget disponibil de aproximativ 29 milioane euro. Programul vizează îmbunătățirea managementului patrimoniului cultural și a accesului la cultură și cuprinde 7 apeluri de finanțare.

 

 

Sursa: Ministerului Culturii,www.ro-cultura.ro


© Compartimentul Tehnic pentru Fonduri Structurale - UTCN
Ne puteti urmari si pe: utcn facebook utcn titter utcn google plus