Logo CTFS

Bine ati venit - Compartimentul Tehnic pentru Fonduri Structurale

Programul Operational Competitivitate (POC)

 

Scurtă prezentare

 

Programul Operațional Competitivitate (POC) susține investiții menite să răspundă nevoilor și provocărilor legate de nivelul redus al competitivității economice, în special în ceea ce privește (a) sprijinul insuficient pentru cercetare, dezvoltare și inovare (CDI) și (b) infrastructura subdezvoltată de TIC și implicit servicii slab dezvoltate, poziționându‐se astfel ca un factor generator de intervenții orizontale în economie și societate, de natură să antreneze creștere și sustenabilitate.

 

Alăturarea celor doi vectori – Cercetare‐Dezvoltare‐Inovare și Tehnologia Informaţiei şi a Comunicaţiilor – în cadrul aceluiași program operațional este justificată strategic de rolul multiplicator al acestor domenii și de sprijinul direct prin care acestea contribuie la obiectivele de specializare inteligentă si promoveaza noi oportunități de creștere, în special într‐un număr limitat de domenii prioritare concentrate pe avantajele comparative ale României.
Investițiile dedicate consolidării cercetării, dezvoltării tehnologice și a inovării ale PO Competitivitate le continuă pe cele începute în perioada 2007‐2013, ale căror rezultate deja încep să devină vizibile, dar sunt mai mult orientate către implicarea sectorului privat în activități de CDI, stimularea parteneriatelor între sistemul public de cercetare și actorii privați, orientarea către piață și transferul tehnologic și o mai mare expunere a cercetării românești pe plan internațional. Proiecte majore, precum Extreme Light Infrastructure ‐ Nuclear Physics (ELI‐NP) sau Centrul Internațional de Studii Avansate privind Sistemele Fluviu‐Deltă‐Mare (DANUBIUS – RI) vor fi de asemenea finanțate prin PO Competitivitate.

 

Următoarele domenii de specializare inteligentă au fost identificate în cadrul Strategiei Naționale de Cercetare Inovare 2014‐2020 și vor fi susținute prin POC:

     ● bioeconomie.
     ● tehnologia informaţiei şi a comunicaţiilor, spaţiu și securitate.
     ● energie, mediu și schimbări climatice.
     ● eco-nano-tehnologii și materiale avansate.

 

România, ca și celelalte state membre ale UE, a fost afectată de criza economică generată de  pandemia COVID‐19. Criza economică afectează activitatea întreprinderilor și în special a întreprinderilor mici și mijlocii (IMM), acestea confruntându-se cu un deficit brusc de lichidități sau chiar cu indisponibilitatea lichidităților.

Pentru  întreprinderile care au fost afectate de criza COVID 19, s-a alocat în cadrul AP3 suma de 550 milioane euro.

Pachetul financiar total pentru programul operațional este stabilit la suma de 1 829 787 234 EUR, ea urmând să fie asigurată din următoarele linii bugetare specifice:

     ● EUR 1 466 344 091,46 (FEDR — Regiuni mai puțin dezvoltate);
     ● EUR 363 443 142,55  (FEDR — Regiuni mai dezvoltate).

 

Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Competitivitate (Direcția Generală Programe Europene Competitivitate)

 

Axe Prioritare:

 

Axa Prioritară 1 – Cercetare, dezvoltare tehnologică și inovare în sprijinul competitivității economice și dezvoltarii afacerilor;

 

Axa Prioritară 2 – Tehnologia Informației și Comunicației (TIC) pentru o economie digitală competitivă

 

Axa prioritară 3 - Sprijinirea IMM-urilor ca reacție la pandemia COVID -19

Obiectivele programului POC

  

Obiectivul general al POC este de a contribui la realizarea obiectivului global al Acordului de Parteneriat prin susținerea CDI si TIC pentru competitivitate și dezvoltare. POC propune soluții nevoilor și provocărilor legate de nivelul redus al competitivității economice la nivel național, în special în ceea ce privește (a) sprijinul insuficient pentru CDI și (b) infrastructura subdezvoltată de TIC și implicit servicii slab dezvoltate. Aceste două carențe, alături de alte deficiențe structurale, ca de exemplu, mediul de afaceri fragil sau productivitatea scăzută în industrie și servicii, fac imposibilă utilizarea potențialului competitiv existent.

 

Prin intervențiile sale, Programul contribuie la creșterea competitivității și la dezvoltarea economică prin îmbunătățirea accesului, securității și utilizării TIC și prin consolidarea CDI. Totodată, POC contribuie, în mod indirect, la reformarea unor domenii precum educația, sănătatea și cultura, dar și la reducerea sărăciei.

 

Conform recomandării specifice de țară 7 (SWD(2014) 424 final), POC va susține de asemenea eforturile naționale de consolidare a capacității administrației publice, în special prin îmbunătățirea eficienței gestionării resurselor umane, a instrumentelor decizionale și a coordonării în cadrul și între diferite niveluri administrative.

 

Ghidul Beneficiarului POC

  

Programul Operațional Competitivitate 2014-2020 - octombrie 2020

 

 

Axa Prioritară 1 - Cercetare, dezvoltare tehnologică și inovare în sprijinul competitivității economice și dezvoltarii afacerilor;

 

GHID UNIC AXA 1 – SECTIUNILE A-G

 

Axa Prioritară 2 - Tehnologia Informației și Comunicației (TIC) pentru o economie digitală competitivă

 

2.3.3 E-educație - tablete pentru elevi și studenți 

 

Axa prioritară 3 - Sprijinirea IMM-urilor ca reacție la pandemia COVID -19

 

 

Manual de Identitate Vizuală 2014-2020

Instructiuni POC

  

 ► POC: Instrucțiunea nr. 43/2021 privind depunerea formularului bugetar „Fișa proiectului finanțat / propus la finanțare în cadrul programelor aferente Politicii de coeziune a Uniunii Europene”, prevăzut de Scrisoarea – cadru privind contextul macroeconomic

 

 ► Instrucțiunea nr. 42/2021 privind reglarea diferențelor dintre sumele validate prin sistemul informatic SMIS minimal și cele autorizate și plătite în cazul contractelor de finanţare pentru care se rambursează suma aferentă sursei de finanțare FEDR

 

 ► POC: Instrucțiunea nr. 41/2020 privind asigurarea respectării dispozițiilor GDPR

 

 ► POC: Instrucțiunea nr. 42/ 2020 privind documentele necesare a fi depuse de către solicitanți în etapa de contractare aferentă Acțiunii 3.1.1 – „Sprijin pentru IMM-uri în vederea depășirii crizei economice generate de pandemia COVID – 19”

 

 ► Instrucțiunea nr. 40/ 2020 privind localizarea activelor corporale și necorporale care compun sistemele de gestiune și monitorizare a rețelei, pentru proiectele finanțate în cadrul Acțiunii 2.1.1 „Îmbunătățirea infrastructurii în bandă largă și a accesului la internet”

 

 ► Instrucţiunea nr.39/2020 privind stabilirea unor măsuri referitoare la implementarea proiectelor finanţate prin POC 2014-2020, în contextul aprobării OUG 52/2020 pentru modificarea art.29^3 alin.(2) din OUG nr.40/2015 privind gestionarea financiară a fondurilor europene pentru perioada de programare 2014-2020, precum şi pentru adoptarea unor măsuri privind beneficiarii de fonduri europene în ontextul răspândirii COVID-19

 

 ► Instrucţiunea nr. 38/ 2020 privind utilizarea sistemului informatic SMIS2014+/MYSMIS2014 pentru contractele de finanţare implementate în cadrul Programului Operațional Competitivitate

 

  Instrucțiunea nr. 48/02.06.2022 privind modul de plată a sumelor care au făcut obiectul unei contestații soluționate în favoarea beneficiarului pentru cererile transmise prin sistemul informatic MySMIS.

Sfarsitul primului paragraf

© Compartimentul Tehnic pentru Fonduri Structurale - UTCN
Ne puteti urmari si pe: utcn facebook utcn titter utcn google plus